Turvesauna rentouttaa ja auttaa jopa ummetukseen ja unettomuuteen

Ihmiset & kulttuuri19.07.2017Riitta Mustonen

Turpeen käytöstä kiistellään, mutta tähän sitä ei voi käyttää liikaa, nimittäin turvehoitoihin. Turpeen voimasta kertova Kantrin helmi julkaistiin kesällä 2012.

Jaana Kankaanpää

Hoitoturve nostetaan turvesuon pohjalta. Jos ei ole mahdollisuutta päästä turvehoitolaan tai -saunaan, turvetta voi ostaa kotiin ja järjestää vaikka yhteisen turveillan.

Hoitoturve nostetaan turvesuon pohjalta. Se on aito luonnontuote, jonka hoitaa niin ihoa kuin aineenvaihduntaa.

Turvemassa soljuu sormien läpi ja musta mönjä peittää ihon. Kun koko vartalo on sivelty turpeella, valkoinen on muuttunut mustaksi ja vain hampaat ja silmät loistavat kasvojen valopilkkuina. Naurattaa.

Kosmetologi Sirkku Pennanen on tarjonnut turvehoitoja Kerimäellä kymmenen vuotta. ”Se on vain niin hauskaa. On ihana nähdä, kun ihmiset nauttivat.”

Pennanen innostui turpeesta, kun hänen ystävänsä sai siitä avun vaivoihinsa. Kokeiltuaan itse hän huomasi turpeen parantavat vaikutukset ihoon ja aineenvaihduntaan. Kosmetologina iho-ongelmat ovat hänelle tuttuja.

”Hoitoturve on täysin puhdas luonnontuote. Kesällä käytän turvetta usein rantasaunalla, missä pehmeä järvivesi tehostaa vaikutusta. Sauna pitää vain suojata muovilla tai vanhoilla lakanoilla tai pyyhkeillä, jotka voi heittää hoidon jälkeen pois”, Pennanen neuvoo.

Kerimäen hotelli Herttuan vierasmajaan kokoontunut naisjoukko tutustuu turvesaunaan ensimmäistä kertaa. Toisilleen vähän vieras porukka riisuuntuu alasti ja peseytyy suihkussa. Sen jälkeen jokainen saa Pennaselta lämmitettyä turvemassaa levitettäväksi iholle.

Kun musta mönjä on levitetty, kivutaan saunan lauteille. Mustaihoisia naisia tuskin erottaa saunan tummasta seinästä.

Jokaiselle on varattu sumutepullo, jolla pitää suihkutella turvekerrosta, kunnes oma iho alkaa hikoilla ja tuottaa kosteutta. Jos turve pääsee kuivumaan, se tarttuu tiukasti ihoon kiinni.

Saunassa on oltava parikymmentä minuuttia, että turve ehtii vaikuttaa. Lämpötila ei saisi nousta yli 60 asteen.

Aika kuluu itseä suihkutellessa ja voidemaista massaa levitellessä. Sitten suihkuun huuhtelemaan tumma tökötti irti ihosta.

Alkaa vimmattu hinkkaus, sillä joissain kohdin turve on päässyt kuivahtamaan ja jämähtämään ihoon kiinni. Hiukset ovat turpeesta tönköt, ja niitä saa huljuttaa pitkän tovin ennen kuin ne tuntuvat puhtailta.

Vihdoin kroppa näyttää entiseltä talvenkalvakalta itseltään, mutta tuntuu mukavan raukealta. Iho on kuin vauvan peppu, pehmeän samettinen.

Turvehoidon aikana on juotava paljon vettä ja turvesaunan jälkeen vielä syötäväkin, sillä muuten voi alkaa heikottaa, Pennanen neuvoo.

Valtaosa ihmisistä kokee syvän rentoutumisen turvesaunan jälkeen, mutta joitakin hoito saattaa virkistää.

Pennanen on turvesaunottanut satoja asiakkaita: kuntoutusryhmiä, polttariporukoita, paikkakuntalaisia virastotyöntekijöitä.

”Palaute on niin positiivista, että se on yllättänyt täysin. Kenellekään ei ole tullut ongelmia. Turpeesta on ollut apua psoriaatikoille, reumaan, unettomuuteen”, Pennanen vakuuttaa.

Turvehoidon voi ottaa niin usein kuin haluaa, mutta yksikin kerta tekee hyvää. Turvetta levitetään koko keholle tai vain paikallisesti.

Myytävänä on myös valmiita turvepusseja, joihin jalat upotetaan ja pidetään parikymmentä minuuttia.

Hoitolassa hoitaja levittää turpeen keholle tai hoidettavalle alueelle, kietoo muovin turpeen päälle ja muovin päälle vielä lämpimän peiton. Asiakas rentoutuu täysin.

”Jos on oikein paha ummetus, turpeen voi levitellä vatsan alueelle ja siihen muovikalvo ja lämpimään veteen kasteltu pyyhe päälle. Antaa vaikuttaa ja pesee pois. Todella toimii”, tietää Pennanen.

Jos ei ole mahdollisuutta päästä turvehoitolaan tai -saunaan, turvetta voi ostaa kotiin ja järjestää vaikka yhteisen turveillan. Pennanen pitää ystävilleen turvekutsuja rantasaunalla, missä saunan lauteet ovat jo aikaa nähneet, ja turpeet pääsee huuhtelemaan pois runsaassa järvivedessä.

 

Löylylingon iltasoitto

Löylylingon iltasoitto

Lisään leppää kiukaan alle,
pistän pökköä pesähän.

Hiillos hehkuvanpunainen
kipinät karistelevi,
tuli leikkii tuimin liekein,
nälkäisenä nuoleskellen
kyhnää kylkehen kalikan.

Tulen taikaa tuijottelen,
leppäliekeistä lumou’un,
välkyttelystä värien,
mukavia mietiskellen
hyvä n hetken herkistelen.

Läträelen löylyvettä
piripintaan puisen kiulun,
parantelen pikkuisella
koivuntuoksutilkkasella.

Laittau’unpa lautehille
punatervaleppäisille,
asettelen ahterini
päälle liinan pellavaisen.

Viskaan vettä kiukahalle,
kumoan kuumille kiville.

Alkoi kiuas aariansa,
rallattelemaan rupesi,
lauleskelee löylylinko,
hekottelee höyryn henki,
soittelee sävelin sorjin.

Löyly nahkaa polttelevi,
punakaksi paistaa pinnan
heruttaa hikeen hipiän,
kuonan kaiken karkottavi,
lihaspinteen laukaisevi,
parantaa pakotuksenkin.

Sauna, sappeni sulata!

Kurjenrahkan maisemissa

Ei tullut kevätpäivää mutta tuli kaunis lumisade, kun vietimme toukokuista päivää luonnossa Kassun ja Hanneksen kanssa.

dav

Erityisryhmien ohjaaminen luonnossa – ohjelmarunko

Paikka:  Kurjenrahkan kansallispuisto 8.5.2017
Ryhmä: Kassu ja Hannes Aistitalosta, jotka liikkuvat pyörätuolilla.

Tarkoituksena oli viettää mukava kevätpäivä Kurjenpesän Luontotuvan ympäristössä. Ohjelma oli laadittu ottamalla huomioon Kassun ja Hanneksen toivomukset, joita selvittelimme vieraillessamme Aistitalon avoimien ovien päivässä Liedossa.

Päivän alustava aikataulu

Klo 10:00 Saapuminen Kurjenpesän alueelle

Klo 10:05 Luontotupaan katsomaan isoa kurkea 🙂

Ympäröivän luonnon erityispiirteisiin tutustumista.

Klo 10:20 Lähdetään seitsemän kunnan rajalle, kerätään matkan varrelta luonnon antimia.

Klo 10:40 Ihmetellään, maistellaan ja aistitaan mitä suolla tapahtuu kevään kynnyksellä.

Klo 11:20 Saavumme ystavämme piilopirtin pihamaalle puuhailemaan, jonka jälkeen lisäksi pojilla on todella pehmoiset kädet 🙂

Klo 11:45 Piipahdamme Savojärven rannassa 

Klo 12:00 Grillikatoksille syömään ja grillailemaan 

Kurjenpesän näyttelyssä tutustuttiin suohon eri vuodenaikoina kurjen näkökulmasta. Luontotuvan nimen alkuperä paljastui sisällä missä valtaisat kurjenjalat ja niiden juuressa oleva pesä asettavat tulijan kurjenpojan asemaan. Mietimme kurjen elämää, lentoa Suomesta jopa pohjoiseen Afrikkaan asti. Vauhti ei päätä huimaa, vain kuuttakymppiä lentelevät. Kurki käyttääkin tarjolla olevat nousevat ilmavirtaukset mahdollisimman hyvin hyödykseen. Lentäessään kurki ei räpyttele siipiään ellei ole aivan pakko. Kesäpäivinä ne taittavat matkaa arvokkaasti liitäen, ja kun kohdalle sattuu nouseva ilmavirtaus, jäävät ne siihen kaartelemaan korkeutta keräten.

Kurjenpesältä on esteetön reitti rajakivelle, jonne vaelsimme lumipyryn vain yltyessä. Hannes ottaa mielellään kuvia vaikkakin pyry hiukan hankaloitti kameran kuivana pysymistä. Onneksi oli avaruuslakanat tuomassa suojaa.

dav

Meillä Saunottarilla on ihana ystävä Kuhankuonon alueella, jonka kotipihalle saimme mennä keittelemään yrttiteetä, ratkaisemaan klapipulmia, tunnistamaan luonnon ihmeitä ja hemmottelemaan poikien käsiä.

dav

Käsihemmotteluun kuului: Huolellinen pesu luonnolisella valmistamallamme saippualla. Käsien liotus kukkayrttikylvyssä lämmintä vettä käsille valellen. Huolellisen kuivauksen jälkeen vielä rasvaus mehilöiusvahapohjaisella voiteella, joka ei sisällä mitään synteettisiä aineita. Kädet olivat entistä pehmoisemmat ja valmiit lähtemään nuotiolle syömään.

dav

Mitä nuotiolla tehtiin? No tietenkin syötiin eväitä, paistettiin makkaraa ja tikkupullaa, laulettiin nuotiolauluja ja juteltiin.

dav

Tällaisista aineksista on hyvä päivä tehty ❤

Meidän saunaterapiaopettajien haastis

Mikä ihmeen saunaterapia?

Saunaterapia hoitaa kehoa ja mieltä

Saunaterapia sisältää vanhoja, perinteisiä hoitoja. Suosittuja ovat esimerkiksi pesuhieronta tai erilaiset terapeuttiset vihtomiset, jossa voidaan käyttää katajaa, tammea tai koivuvihtaa. Kun yhä useammassa yhteissaunassa vihtominen on siivousvaivan tähden kiellettyä, Hongiston Forum Saunassa vihdotaan joka päivä.

– Erilaisia asioita voi hoitaa esimerkiksi turvesaunalla, tuhkasaunalla tai suolasaunalla. Kylvyillä, kääreillä ja hauteilla hoidetaan suomalaisia kansansairauksia. Perinteinen verikuppaus on hyvin pitkälti suomalaista kansanperinnettä 1500-luvulta. Siihen on aina liitetty sauna.

Suomalaisia kansansairauksia hoidetaan esimerkiksi kylvyillä ja kääreillä.

Tänä päivänä detox-hoidot ovat suosiossa ja Hongisto näkee saunan nimenomaan puhdistavana hoitona. Mitä muuta hyötyä saunaterapiasta on?

– Ihmisten kannattaisi pysähtyä, kuunnella itseään ja miettiä, mitä kaikkea hyvää siitä ihan läheltä löytyy. Aina ei tarvitse lähteä hoitolaan, esimerkiksi turvehoitoja, kylpyjä ja tällaisia pieniä asioita voi tehdä kotonakin.

Hongisto toivoo ihmisten oppivan käyttämään saunaa puhdistavana, hoitavana huoneena, sen sijaan että kotoa löytyvää saunaa pidettäisiin vaikkapa ylimääräisenä varastona.

– Se ei ole saunan tarkoitus. Ennen vanhaan kupparit kiersivät talosta taloon; siellä saunottiin, hierottiin, vihdottiin ja käytettiin yrttilääkintää. Toivoisin, että sauna nostettaisiin taas sille tasolle, että voitaisiin oikeasti itse vaikuttaa kotona olevan saunan kautta omaan terveyteen.

Hoito valitaan saunojan terveyden mukaan

Saunaterapia sopii kaikille vauvasta vaariin. Kaikkia ei tietenkään passiteta turvesaunan lauteille, vaan koulutettu saunaterapeutti osaa ottaa ihmisen terveyden huomioon ja sopia hoidoista sen mukaan.

– Meidän on aina otettava saunojan sairaus huomioon ja pystyttävä arvioimaan, kuinka kauan saunassa voi olla. Kotonakin voi miettiä, että jos ei kauheasti jaksa saunoa, olisiko kymmenen minuuttia hyvä aika. Jos saunominen ei onnistu, voi tehdä vaikkapa turvekasvonaamion tai jalkakylvyn. Jos taas on kulttuurieroja, niitä pitää kunnioittaa, se on tärkeä asia, Hongisto kertoo.

Kun Hongisto aloitti tekemään kuppauksia 23 vuotta sitten, hoidossa kävi lähinnä ikäihmisiä. Nykyään asiakkaina on nuorempiakin työssäkäyviä ihmisiä, joita saattaa vaivata esimerkiksi väsymys, päänsärky tai issias.

Vihtominen on osa suomalaista saunaperinnettä.

– Polttarien ja syntymäpäivien kautta tulee uusia, nuoria asiakkaita, jotka haluavat tulla kokeilemaan erilaisia hoitoja. Infrapunasauna, IP-Pussi Detox -jalkakylvyt ovat vähän tuoreempaa ajattelua saunasta ja puhdistushoidoista – sanoisin, että kaikenikäiset ihmiset käyttävät niitä. On aina iloinen asia, että hoidetaan ihmisen terveyttä, eikä sairautta.

Nuoret eivät kuitenkaan Hongiston mielestä sauno tarpeeksi.

– Tänä päivänä nuoret saunovat tosi vähän ja se on minusta sääli siinä mielessä, että kaiken tämän kiireen ja stressin keskellä sauna pystyisi auttamaan meitä todella paljon.

Hongisto ja Pihlajamäki ovat koonneet hoidoista, kansanperinteestä ja saunan historiasta kertovan kirjan Saunan salaisuus, mistä löytyy ohjeita myös kotikäyttöön.

– Kirjasta saa ohjeita, ettei tarvitse kaikkea omasta päästä keksiä, jos aihe tuntuu vieraalta, Hongisto kannustaa.

Studio55.fi/Anni Uittamo

Saunottaret mukana – Finnish Sauna Festival

Saunottarilla sauna lämpimänä festariturneella!

http://saunafestival.fi/

Finnish Sauna Festival -tapahtuma perustuu saunoihin, suomalaiseen musiikkiin ja muotoiluun sekä korkealaatuiseen ja perinteiseen ruokamaailmaan. Festivaali järjestetään kesällä 2017 kolmessa Suomen kaupungissa; Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä. Jokaisen kaupungin tapahtumat ovat erilaisia; maantieteelliset sijainnit vaikuttavat niiden tarjontaan ja sisältöön. Helsingissä tapahtuma järjestetään Olympiastadionin edustalla, lähes ydinkeskustassa. Turussa tapahtuma-alue on Aurajoen läheisyydessä, historiallisen linnoituksen ympäröimänä. Jyväskylän festivaalialue on suurin ja siellä yksi tärkeimmistä elementeistä on vesi ja sen läheisyys. Järvi mahdollistaa erilaisia saunainnovaatioita, kuten laivasaunoja ja vedenalaisia saunoja.

Luonnonmukaista ja liikkuvaa saunahemmottelua.